Hyödyllinen lääketieteellinen sanasto

Seuraavassa on lueteltu lääketieteellisiä termejä, joita saatat kuulla lääkärin, apteekin henkilökunnan tai ystävien ja perheenjäsenten käyttävän, kun he keskustelevat närästyksestä ja sen hoitovaihtoehdoista.

happoeruktaatio

happoröyhtäisy

happorefluksi

mahalaukusta takaisin ruokatorveen nouseva liikahappo

happoregurgitaatio

happorefluksia tarkoittava toinen termi

antasidi

mahahappoa neutralisoiva hoito

gastrinen

mahalaukkuun liittyvä

GERD/GORD

närästystä ja hapon takaisinvirtausta tarkoittava lyhenne englanninkielisistä sanoista Gastro Esophageal Reflux Disease, josta on myös muoto GORD = Gastro Oesophageal Reflux Disease. Molempia termejä käytetään, mutta termiä GORD käytetään yleisemmin Euroopan maissa.

Närästys

Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Närästyksen aiheuttaa yleensä refluksitauti eli mahalaukun happaman sisällön pääsy väärään suuntaan eli ruokatorveen.

OTC

englanninkielinen lyhenne, joka tarkoittaa käsikauppalääkkeettä eli apteekista tai terveyskaupasta ilman reseptiä saatavia lääkkeitä

PPI

englanninkielinen lyhenne protonipumpun estäjistä (Proton Pump Inhibitor), jotka ovat happopumppujen toimintaa mahalaukussa sääteleviä lääkkeitä (mukaan lukien Losec®), joita käytetään liikahappoisuuden ja toistuvan närästyksen hoitoon

resepti

lääkemääräys