Närästys ja hapon takaisinvirtaus

Närästys on termi, jota käytetään kuvattaessa epämiellyttävää tunnetta, joka aiheutuu hapon takaisinvirtauksesta mahalaukusta ruokatorveen. Hapon takaisinvirtaus eli happorefluksi tuntuu yleensä polttavana kipuna, ja joskus suuhun jää hapan maku.

Närästysoireet

Närästysoireet

Jos sinulla on närästystä, et ole ainoa1. Närästystä aiheuttaa yleensä hapon takaisinvirtaus, ja se on paljon yleisempää kuin uskotaan.

Voit varmistaa seuraavasta listasta, että oireesi johtuvat närästyksestä. Listassa on lueteltu yleisimmät närästysoireet.
 

Polttava tunne, joka nousee mahalaukusta kohti nielua

Kuuma happaman tai suolaisen makuinen neste nielun takaosassa

Polttava rintakipu, joka ilmaantuu tyypillisesti aterioiden jälkeen tai stressin yhteydessä2

Jos tällaisia oireita esiintyy usein, kysy apteekista Losec®-valmistetta.

1) Karvonen. Mitä tehdä närästykselle elämäntapaohjeita, lääkettä vai tähystykseen. Suomen lääkärilehti. 2010:65(23):2101 – 2104
2) On tärkeää ymmärtää, mikä ero on voimakkaan närästyskivun ja tätä vakavampaan ongelmaan liittyvien oireiden välillä. Kyseessä voi olla vakava ongelma, jos liikunnan aikana esiintyy polttavaa rintakipua tai kipu heijastuu muualle elimistöön, esimerkiksi vasempaan käsivarteen. Jos et ole varma asiasta, mene välittömästi lääkäriin

Närästyksen aiheuttajat

Närästyksen aiheuttajat

Mahalaukussa ruoka sulaa hapon avulla. Mahalaukun limakalvon erikoistuneet solut tuottavat tätä happoa ja pumppaavat sitä mahalaukkuun. Jos liian monta pumppua tuottaa happoa samaan aikaan, mahahappoa voi tämän vuoksi olla liikaa.

Monet asiat (esimerkiksi jotkin ruoat ja juomat, kiireinen elämäntyyli ja tietyt sairaudet) voivat aiheuttaa liiallisen happotuotannon, mikä johtaa närästykseen.

Liikahappoa voi virrata ruokatorveen etenkin, jos ruokatorven ja mahalaukun välinen sulkijalihas ei toimi kunnolla. Erityisesti tupakointi heikentää tätä lihasta ja lisää närästyksen riskiä.

Ruokaan liittyvät aiheuttajat:

mausteinen tai rasvainen ruoka, raaka sipuli, valkosipuli, mustapippuri, etikka, sitrushedelmät, suklaa, piparminttu ja tomaatti

kofeiini- tai happopitoiset juomat

alkoholi

suuret annokset ja syöminen ennen nukkumaanmenoa

Muut syyt:

makuuasento heti aterioinnin jälkeen

ylipaino

tupakointi

stressaava elämäntapa

kiristävät tai tiukat vaatteet

raskaus

Joskus närästysoireiden lievittämiseen riittää, että närästyksen aiheuttajia välttää elintapoja muuttamalla.

Jos kuitenkin pyrit jo välttämään useimpia närästyksen aiheuttajia mutta sinulla on edelleen usein voimakasta närästystä, Losec® auttaa elimistöäsi säätelemään mahalaukun liiallista happotuotantoa ja lievittää närästysoireita pitkään.